Kedilerin sudan nefret eder ve ıslanmamak için üstün çaba sarf ederler. Aynı zamanda temiz hayvanlar oldukları da birçok kişi tarafından kabul edilir. Bu iki çelişkili bilginin gerçekte hangisinin doğru olduğu ya da kedi sahiplerinin kedilerinin dış bakımı için yapmaları gerekenler neler olduğu merak konusudur.
Öncelikle bütün kedilerin tüylerinin bakıma ihtiyacı olduğunu tüm bilinçli kedi sahiplerinin bilmesi gerekmektedir. Kedilerde dökülmek üzere olan tüylerin toplanması ve dış parazitler ile mücadele açısından tüy bakımının yapılması oldukça önemlidir.
Kedilerin tüy bakımı için gerekli malzemeler fırça, tarak ve bu iş için uygun bir eldiven veya bezdir. Örneğin kadife bir bez parçası bile bu işimizi görmemiz için yeterli olacaktır. Kedinin tüy uzunluğuna uygun tarak seçilmeli (uzun tüylü ise uzun dişli bir tarak) fırça ise kısa kıllı olmalıdır.
Fırçalama işlemi tüy yönünün tersine yapılmalıdır. Baş bölgesindeki tüyler öne doğru fırçalanmalıdır. Yıkama işlemi ise kediler için zorunlu bir bakım değildir. Çünkü kedilerin dillerinin tarak işlevini gören yapısı ve tükrüklerindeki özellik sayesinde kendi tüy bakım ve temizliklerini kendileri yapabilirler.
Tüy bakımının uygulanması sırasında kedilerin tüy yapısı önem taşır. Bu farklılığın nedeni kedilere has tüy uzunluklarının kısa, orta veya uzun olabilmesidir.
Kedilerin tüy bakımına alışkın olmaları bakımın kolaylıkla yapılabilmesi açısından çok önemlidir. Özellikle yavru kedilerin bu alışkanlığı kazanmalarını sağlamak ilerisi için büyük kolaylık sağlayacaktır. Tüm eğitimlerde olduğu gibi bunu yaparken eğlenceli bir şekle dönüşmesi sağlanmalı aşırı hareketlerden ve fırçalamaya karşı ters tepkilerden kaçınılması, bunun kedi için keyifli bir işlem olduğunun hissettirilmesi gerekmektedir.
Tüyleri kısa olan kedilerin bakımlarında elle tüylerin kabartılarak bez ile silinme işlemi bir kaç günde bir uygulanabilir. Taramanın ise her hafta en az bir kez yapılması gerekmektedir. Tüyleri orta uzunluktaki kedilerin ise haftada en az iki kez taranmaları yeterli olacaktır. Tüyleri uzun kedilerde ise tüy bakımı çok daha önemlidir. Özellikle bahar aylarında tüy bakımlarının gün aşırı yapılması gerekmektedir. Yapılmadığı zaman tüylerde birbirine yapışmalar ve açılamaz hale gelme durumu sonucu anestezi altında tüylerin kesilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Böyle istenmeyen bir durumla karşılaşmamak için uzun tüylü kedilerin günlük tüy bakımları aksatılmadan yapılmalıdır.
Ben hiçbir kedimi yıkamıyorum fakat yıkamak isteyenler için öncelikle bu işin kolay olmayacağını söylemek isterim. Yıkama işlemi için kediyi öncesinde taramak yıkama açısından önemlidir. Böylelikle artık tüylerin yıkama öncesi toplanması sağlanmış olur. Yıkama işlemini özel kedi şampuanları ile haftada bir uygulamak mümkündür. Ancak yıkama sonrası kedinizin üşütüp hasta olmamasına dikkat etmelisiniz, ortam sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Ayrıca yıkamada kullanılacak suyun sıcaklığı da ne üşütüp hastalanmasına ne de kedinizin yanmasına neden olmayacak sıcaklıkta olmalıdır. Yıkama esnasında kulak içerisine su ve şampuan kaçmaması için pamuk ile kulaklar kapatılmalı, yıkamadan sonra tüy ve vücut aralıklarında şampuan artığı kalmaması için iyi durulanması gerekmektedir.
Yıkama sonrasında ise havlu ile kurulama yapılmalı, tüylerin karışmaması için de son olarak bir kez daha fırçalanmalı veya taranmalıdır.