Kedilerde Tuvalet Eğitimi

Merhabalar herkese. Kediciklerimize tuvalet alışkanlığını nasıl kazandıracağız, kumu nasıl öğreteceğiz? Bu sorular sıkça sorulan sorular arasında. Kedilerde tuvalet eğitimi birkaç şekilde verilebilir.

Kediler doğada dışkılarını saklama konusunda içgüdüsel olarak davranırlar, dışkılarını kumla kapatarak düşmanları tarafından kokularının izinin sürülmesine engel olurlar. Bu durum evlerimizde beslediğimiz kediler için de hala geçerli olmaktadır ve evdeki kedinizin, tuvalet ihtiyacını giderebilmek için kum gereksinimi vardır. Kediler için özel olarak satılan topaklanan kedi kumlarından almalı, genişçe bir kaba koymalısınız. Kedinize tuvaletin yerini öğretmek için, kedinizi kum kabına götürerek, kumun üzerine bırakarak, kumun yerini öğretebilirsiniz, patilerini kuma sürtmeniz de kumu tanımasına faydalı olacaktır.

Kristal kedi kumunun zararları, kedilerin sağlığı açısından olumsuz yönleri olduğunu birçok kaynakta okuyabiliriz. Kristal kumlar, idrarı emer ve içine hapseder. Topaklanan kumlardaki gibi, idrar kürekle alınıp atılmadığı için, kumda bakteri oluşumlarının önüne geçmek zor olacaktır. İyi temizlenmemiş kumlar ve kristal kum kullanımı, idrar yolları enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Ayrıca çoğu kedi için, kristal kum kullanmak iticidir. Bu nedenle kedinizin sevmeyeceği bir kum  kullanmak, onun evin başka yerlerini kendine tuvalet olarak seçmesine yol açabilir. Bu nedenle topaklanan kedi kumları kullanmak, kedinizin sağlığı açısından daha doğru olacaktır.

Kediniz tuvalet ihtiyacını giderirken mahremiyet isteyecektir. Bu nedenle yine kediler için pet marketlerde satılan kapalı kum kaplarından alabilirsiniz. Açık kedi kum kabı kullanacaksanız, kabı evde ayak altı olmayan bir köşeye koymalısınız. Böylece kediniz tuvaletini yaparken rahatsız olmaz.

Kedilerin kumu genel olarak üç haftada bir tamamen değiştirilmeli ve kum kabı suyla iyice yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir. Fakat günlük olarak kürekle üzerindeki dışkılar alınmalıdır. Kum kabı çok pis olursa kediniz huzursuz olacak ve belki de kendine tuvalet olarak evinizin herhangi bir köşesini seçebilecektir.

Kedilerin kum kabını temizlemekte kolaylık sağlayan kum kabı poşetleri de var, açıkçası ben hiç kullanmadım, poşeti yırtacaklarını düşündüğüm için denemedim bile. Tabi alıp deneyebilirsiniz, belki de ciddi kolaylık sağlar, bilinmez. Hatta belki de bu işinizi de kolaylaştırabilir, kum kabı temiz kaldığı için temizlemekle vakit kaybetmeden, yeni bir poşet geçirip, yeni kumu içine dökebilirsiniz.

Kediler klozet veya alaturka tuvaletlere de alıştırılabilir. Kum masrafı, koku ve kum kabı temizleme zahmeti olmadan, kedinizin tuvalet problemini bu şekilde çözebilirsiniz. Bunun için satılan tuvalet eğitimi kitlerinden alabilirsiniz. Ya da tuvaletin ortasına gazete kağıdı koyup içine bir miktar kum koyarak, yavaş yavaş kum miktarını azaltarak ve sonunda tamamen kaldırarak, kedinizi tuvalete alıştırabilirsiniz. Benim 10 kedim olduğu için böyle bir eğitime kiti almama rağmen girişemedim, az kedisi olanlar bence deneyebilirler ve bunu öğretebilirseniz gerçekten enfes olur.

Ayrıca Kediler için yıkanabilir kumlar, kendi kendini otomatik olarak temizleyen kedi tuvaletleri de satılmaktadır. Kediniz için uygun olduğunu düşündüğünüz tuvaleti, bu şekilde de seçebilirsiniz.

Kedilerin titiz hayvanlar olduğu unutulmamalı ve onların bir sıkıntıları olmadan sizi üzecek ve rahatsız edecek hareketlerde bulunmayacakları bilinmelidir. Kediniz idrarını evin çeşitli yerlerine yapıyor ise kum kabı pis olabilir, kızgınlık döneminde olabilir (erkek kedilerde, dişi kedinin ilgisini çekmek için koku bırakma içgüdüsü ile çeşitli yerlere idrar püskürtme durumu oluşabilir.) veya kediniz hasta olmuş olabilir. Sistit gibi idrar yolları enfeksiyonlarında kediniz tuvalete yetişememiş olabilir. Bu durumlarda onu suçlayıp, kızmak yerine sorunu bulup, çözme yoluna gitmek en doğrusu olacaktır.