Kedilerde grip ve soğuk algınlığı

Soğuk algınlığı, kediler arasında oldukça yaygın bir problemdir ve hafife alınmaması gerekir. Soğuk algınlığı kediler arasında bulaşıcı bir problemdir. Kedilerin bu rahatsızlığının insanlara ya da köpeklere geçme ihtimali yoktur. Kediler soğuk algınlıklarını insanlara nazaran daha şiddetli geçirirler. Soğuk algınlığı problemine neden olan durum iyice araştırılmalı ve ona göre tedavi şekli uygulanmalıdır.

Kedi gribi, özellikle yavru kedilerde etkilerini göstererek aynen insanlardaki gibi kedilerde de solunum yollarında çoğalma gösteren enfeksiyon türlerinden biridir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de son derece rahatsızlık veren ve tehlike yaratan bir rahatsızlıktır. Birçok insan kedilerde görülen bu virüsün insanlara da bulaşmasından korkar fakat böyle bir durum söz konusu olmadığı gibi hatta imkansızdır. Genellikle bakımı eksik olan kedilerde görülen kedi gribi birçok uğraş sonrası gerekli önlemler alındığında zamanla iyileşme gösterebilir. Bu gribin en çok yavru kedilerde görülmesinin sebebi ise yavru kedilerin yetişkin kedilere göre bağışıklık sistemlerinin daha düşük olmasıdır. Özellikle soğuk mevsimlerde kedinin bakımının daha özenle yapılması ve yaşadığı yerin daha sıcak olmasını sağlamak gerekir.

Soğuk algınlığı ve grip genellikle başka kedilerden bulaşır. Kedinin hapşırması, göz yaşının sağlıklı kediye bulaşması ve diğer şekillerde herhangi bir cilt temasında bulunmaları ile birlikte sağlıklı kedi de bu virüslerin etkisinde kalmaktadır.  Bu virüsler mama kapları ya da kedinin kullandığı diğer eşyalardan da bulaşabildiği için bir başka kedinin eşyalarını kullandırmamanız kedinizi korumanızı sağlayacaktır. Virüsler uygun ortamlarda bir haftaya yakın olarak  canlılığını koruyabilirler. Bu nedenle eşyalar çok fazla kullanılmasa bile bu virüsler kedi için oldukça hastalık riski taşır. Kedi gribinin birçok belirtisi vardır. Belirtileri insanların bildiği grip belirtileriyle aynı olsa da küçük farklılıklar görülebilmektedir. Kedi gribi hastalığına yakalanan kedilerde ilk olarak halsizlik ve aşırı uyku isteği meydana gelir. Hastalık kısa bir sürede ilerleyerek kedide şiddetli burun akıntılarına ve göz sulanmasına neden olur. Bu sırada kedi oldukça halsiz olduğu için çok fazla hareket etmez. Bunun yanında diğer bir belirti ise hapşırmasıdır. Kedi sürekli olarak hapşırabilir. Bu durumda yapmanız gereken en mantıklı iş tabi ki kediyi hiç zaman kaybetmeden veteriner hekimine götürmektir. Veteriner hekimi ise bu tür vakalarda genellikle kediye antibiyotik etkisi olan serumlar takar veya bazı ilaçlar tavsiye eder.

Kedilerde grip ve soğuk algınlığının geçmesi için neler yapılmalıdır?

Öncelikle yapılması gereken soğuk algınlığı yaşayan kediyi uzman kontrolüne götürmektir. Elbette evde de birtakım önlemler alınması kedilerin hastalığının geçirilmesi için yöntemlerin uygulanması mümkündür. Fakat uzman veterinerin yapacağı testler ile daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yol almak mümkündür. Veteriner belki de durumu ciddi görüp müşahede altında tutacaktır. Bu yüzden uzman kontrolü her zaman birinci planda olmalıdır.

Evde yapılması gereken kedinin yaşadığı yerdeki sıcaklığın az olmasını engellemektir. Çünkü soğuk havalar kedilerde grip ve soğuk algınlığı görülmesindeki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Bu yüzden yaşadığı ve uyuduğu yerlerin sıcak olması tedavi süresini kısaltır. Ayrıca kedi eve getirildiğinde ona yakın davranmak ve ilgi göstermek psikolojik açıdan kediyi mutlu eder. Bu da kedinin iyileşmesine yardımcı olan bir etkendir.

Kedilerde her hastalık gibi grip ve soğuk algınlığının meydana gelmesindeki ana faktör kedinin bağışıklık sisteminin düşmesi ve mikroplar ile savaşamayacak duruma gelmesidir. Tedavi süresinde bağışıklığın artmasını sağlamak gerekir. Veteriner kontrolünde dışarıdan vitamin ve mineral desteği iyileşmeyi hızlandırır. Ayrıca kedinin sevdiği yiyecekleri vermek, yeterli beslendiğinden emin olmak da bağışıklığın artmasına yardımcı olur. Mümkün olduğunca kediyi evde tutmak, dışarıdaki zararlı mikroplar ile temas etmemesini sağlamak da kedinin iyileşmesine olanak sağlar.

Eğer evde yaşayan başka kediler varsa, grip ve soğuk algınlığı problemi olan kediyi ayrı bir yerde tutmak diğer kediler için de faydalı olur. Çünkü grip ve soğuk algınlığı kediler arasında kolayca bulaşır.